Lazania z liści buraka cukrowego

Polecam Wam lazanie z liści buraków cukrowych zamiast makaronu. Najpierw przygotować musimy sos pomidorowy z mięsem (takim jak lubicie może być drób, mieszane lub wołowe).

Składniki na sos.

Mięso mielone 0,5kg

Przecier pomidorowy i sok z pomidorów, bądź dostępna już w sklepach passata

Warzywa (Marchew, seler cebula)

Przygotowanie

Mięso zrumienic na patelni, dodać warzywa starte na grubej tarce i cebulę pokrojoną w kostkę podlać szklanką białego wina i dusić pod przykryciem aż do odparowania wina. Na koniec dodajemy przecier i sok i gotujemy wszystko razem na wolnym ogniu około godziny.

Przygotowanie liści.

Myjemy i wrzucamy do gotujacej wody wcześniej posolonej. Gotujemy 5 min. Wyciągamy i zostawiamy do wynajęcia. Po tym czasie lekko odciskamy z nadmiaru wody i zaczynamy przygotowanie lazani.

Układamy liście podobnie jak makaron, gdy pierwsza warstwa jest gotowa polewamy sosem, układamy plastry mozzarelli, bądź sera topionego w plastrach, możemy posypać parmezanem. Po pierwszej warstwie układamy kolejne.

Warstw może być 3/4 nie więcej, gdyż zbyt wysokie źle się kroi. Wkładamy do piekarnika na 220 stopni i pieczemy 30 min pod folią aluminiową, po tym czasie odkrywamy i zostawiamy do pieczenia na kolejne 30 min.

Polecam serdecznie smakuje wybitnie. Dodatki możemy modyfikować w/g naszych upodobań.

Smacznego

Bożena

Witam . Nazywam się Bożena Krasoń , jestem certyfikowanym dietetykiem, promotorem zdrowia i naturoterapeutą. Moją pasją jest gotowanie,jak również promowanie zdrowego stylu życia. Jestem autorką dwóch e-booków w tym temacie. Prywatnie jestem matką, żoną i babcią cudownej ośmioletniej Michaliny.. Jeżeli tu jesteś to znaczy, że masz ochotę na zmiany i to jest dobre miejsce dla Ciebie. Jest mi ogromnie miło Cię gościć i może nawet uda mi się zaszczepić w Tobie małe zmiany? Pozdrawiam serdecznie.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *