Pestka z awokado

Pestki z awokado zawierają największą ilość przeciwutleniaczy, jakie można spotkać wśród roślin.

Silne przeciwutleniacze wspomagają odbudowę kolagenu.

Zawiera też sporą dawkę witamin.

Pestka podobnie jak owoc jest jadalna i nie należy jej wyrzucać.

Możemy ją wykorzystać na kilka sposobów :

1-zmielona jako dodatek do jogurtów

2-jako dodatek do koktaili

3- jako maseczki do twarzy

4-możemy również wykorzystać jako ozdobne drzewko w domu.

Na zdjęciu przedstawiam Wam w jaki sposób wykorzystywana jest u mnie.

Podaję przepis jak uzyskać z pestki dodatek do jogurtu.

Należy ją umyć, osuszyć, a następnie do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 2 godziny.

Wyjąć zawartość z osłonki, pokroić, zmielic’ i tak uzyskany proszek możemy dodawać do sałatek, koktajli i innych potraw.

Żeby uzyskać drzewko potrzebujemy:

Szklankę

4 patyczki

Wodę

Pestka oczyszczamy z osłonki, u góry na szerszej części wbijamy patyczki i zanurzyć w wodzie tak by pokryła więcej niż połowę pestki.

Co jakiś czas dolewamy wody, uzbrajamy się w cierpliwość i czekamy.

Po około miesiącu wypuści korzeń, następnie pierwsze listki, wtedy gotowa jest do doniczki.

Będzie piękna ozdobą w Waszym domu.

Bożena

Witam . Nazywam się Bożena Krasoń , jestem certyfikowanym dietetykiem, promotorem zdrowia i naturoterapeutą. Moją pasją jest gotowanie,jak również promowanie zdrowego stylu życia. Jestem autorką dwóch e-booków w tym temacie. Prywatnie jestem matką, żoną i babcią cudownej ośmioletniej Michaliny.. Jeżeli tu jesteś to znaczy, że masz ochotę na zmiany i to jest dobre miejsce dla Ciebie. Jest mi ogromnie miło Cię gościć i może nawet uda mi się zaszczepić w Tobie małe zmiany? Pozdrawiam serdecznie.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *