Nadziewany bakłażan z piekarnika

Dlaczego bakłażan? Mam wrażenie że jest warzywem mało docenianym, mimo swoich wielu właściwości. Świetnie sprawdza się w odchudzaniu, gdyż zawiera bardzo mało kalorii i w 90% składa się z wody. Zawiera niewielkie ilości białka, ale też tłuszczu i węglowodanów. Najciekawsze jest to, iż jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, zawiera go więcej niż jabłko.Dzisiaj podam Wam przepis na bakłażana nadziewanego warzywami i mięsem (dla wegeterian bez mięsa).
Składniki :
1- bakłażan
1/3-papryki czerwonej
1-mała cebula czerwona
1-pomidor średniej wielkości
1/2-pęczek zielonej pietruszki
20 dkg-mięsa mielonego
1 łyżka starego parmezanu(można zastąpić innym serem)
Przygotowanie :
Zaczynamy od bakłażana. Umyć, odciąć zielona cześć i przekroić na pół. Usunąć środek (nie wyrzucać). Zagotować wodę w garnku na tyle dużym by zmieścił się nasz bakłażan, włożyć do gotujacej wody i gotować 2 min po czym wyciągnąć. Środek bakłażana solimy i zostawiamy aż puści sok. W tym czasie kroimy drobno resztę składników, dodajemy mięso i parmezan. Środek bakłażana odciskamy z soku i kroimy drobno dodając do reszty składników. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wypełniamy nadzieniem nasze 2 połówki bakłażana. Pieczemy w piekarniku przez 25 min na 220 stopniach.
Czas pieczenia i temperatura zależy od piekarnika, więc dobrze jest obserwować. Podana temperatura i czas jest na przykładzie mojego piekarnika.
Czekam na Wasze opinie jak Wam smakowało 😊
Z mojej strony życzę
Smacznego.

Bożena

Witam . Nazywam się Bożena Krasoń , jestem certyfikowanym dietetykiem, promotorem zdrowia i naturoterapeutą. Moją pasją jest gotowanie,jak również promowanie zdrowego stylu życia. Jestem autorką dwóch e-booków w tym temacie. Prywatnie jestem matką, żoną i babcią cudownej ośmioletniej Michaliny.. Jeżeli tu jesteś to znaczy, że masz ochotę na zmiany i to jest dobre miejsce dla Ciebie. Jest mi ogromnie miło Cię gościć i może nawet uda mi się zaszczepić w Tobie małe zmiany? Pozdrawiam serdecznie.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *