Szparagi zapiekane z mozzarellą .

Szparagi mało tłuszczu dużo witamin.
Maja tylko 15kcal na 100 gram. Są ubogie w białko i tłuszcze ale dostarczają organizmowi karoten, vit. C, Wit. B, B2, magnez, fosfor, sole potasowe, sól, wapń asparaginę.
Starożytni grecystosowali szparagi, jako lek przeciwko schorzeniom wątroby. Są też pomocne w leczeniu kamicy nerkowej. W szparagach występuje również glutation, który ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Zielone dodatkowo zawierają antyutleniacze, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się.
Więc jedzmy szparagi na zdrowie. A o to mój przepis.

Składniki :
# szparagi 0,5 kg
# łyzke oliwy z oliwek
#woda
# sól
# mozzarella 100 gram

Przygotowanie :
Myjemy szparagi i odcinamy twarde końce, kładziemy na patelnię, dodajemy oliwę, sól i zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem do odprarowania wody.
Odsączamy z resztki wody i układamy w naczyniu na papierze do pieczenia. Na wierz układamy pokrojoną w plastry mozzarellę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 220 stopni, na 15 min.
Po wyjęciu posypujemy świeżo starym parmezanem.
Szybko, smacznie i zdrowo.

Bożena

Witam . Nazywam się Bożena Krasoń , jestem certyfikowanym dietetykiem, promotorem zdrowia i naturoterapeutą. Moją pasją jest gotowanie,jak również promowanie zdrowego stylu życia. Jestem autorką dwóch e-booków w tym temacie. Prywatnie jestem matką, żoną i babcią cudownej ośmioletniej Michaliny.. Jeżeli tu jesteś to znaczy, że masz ochotę na zmiany i to jest dobre miejsce dla Ciebie. Jest mi ogromnie miło Cię gościć i może nawet uda mi się zaszczepić w Tobie małe zmiany? Pozdrawiam serdecznie.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *