Chleb z cukinii

Witajcie.
Szukałam chleba, który mogłabym jeść i sobie nie szkodzić. I tak znalazłam ten chlebek, który jest bez laktozy, bez mąk zbożowych a co za tym idzie bez glutenu i bardzo ważne że jest niskoweglowodanowy. Smakuje świetnie praktycznie z wszystkim. Ma lekko kokosowy smak co w niczym nie przeszkadza. Dzisiaj na plażę zabrałam sobie kanapkę z szynka i zielonym ogórkiem 😋😋. Można przechowywać go w lodówce 4-5dni.w środku jest lekko wilgotny,którą nadaje mu cukinia. Cóż więcej mogę powiedzieć spróbujcie i przekonajcie się sami.

Czas wykonania
90 min

Potrzebujemy
Piekarnik
Keksowkę
Papier do pieczenia
Tarkę do warzyw

Skladniki

# 350 g cukinii
# 150 gram mąki kokosowej
# 6 jajek
# 1 łyżeczka czubata sody oczyszczonej
# 1/4 soku z cytryny
# 1/2 łyżeczki soli
# 4 łyżki smalcu bądź oleju kokosowego bądź masła klarownego

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
Keksowkę wyłożyć papierem do pieczenia
Cukinie zcieramy na tarce na małych oczkach
Rozpuszczamy tłuszcz tak by był płynny.
Wbijamy jajka do miski, dodajemy sok z cytryny, kolejno
Sól
Sodę, mąkę koko i resztę składników. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, bądź zwyczajnie ręką. Wykladamy do keksowki i pieczemy przez 50/60 min.
Po upieczeniu keksowkę obracamy do góry nogami wkładając chleb na deskę.
Odklejamy papier i kładziemy chleb na jakiejś kratce. Po wystygnieciu można kroić.
Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam smacznego i dajcie znać czy Wam smakował.
Pozdrawiam
Bożena

Bożena

Witam . Nazywam się Bożena Krasoń , jestem certyfikowanym dietetykiem, promotorem zdrowia i naturoterapeutą. Moją pasją jest gotowanie,jak również promowanie zdrowego stylu życia. Jestem autorką dwóch e-booków w tym temacie. Prywatnie jestem matką, żoną i babcią cudownej ośmioletniej Michaliny.. Jeżeli tu jesteś to znaczy, że masz ochotę na zmiany i to jest dobre miejsce dla Ciebie. Jest mi ogromnie miło Cię gościć i może nawet uda mi się zaszczepić w Tobie małe zmiany? Pozdrawiam serdecznie.

Może Ci się również spodoba

10 komentarzy

  1. Unknown pisze:

    ten chlebek musi być znakomity, wygląda bardzo apetycznie, kradnę przepis.

  2. Kradnij i koniecznie daj znać jak Ci smakował

  3. Unknown pisze:

    spóżniłam się troszkę z oceną, robię już trzeci raz i za każdym razem jest coraz pyszniejszy. Super przepis. dziękuję Pani Bożeno

  4. Justyna N pisze:

    Kicham cukinie w każdej postaci a ten przepis jest bardzo zachęcający.

  5. Justyna N pisze:

    Ten komentarz został usunięty przez autora.

  6. Justyna N pisze:

    Ten komentarz został usunięty przez autora.

  7. Justyna N pisze:

    Ten komentarz został usunięty przez autora.

  8. Justyna N pisze:

    Kicham cukinie w każdej postaci a ten przepis jest bardzo zachęcający.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *