Bananowy chlebek

Zapraszam Was do wypróbowania świetnie smakujacego bananowego chlebka. Wykorzystałam 3 rodzaje mąk bezglutenowych, bez mleka i bez cukru.
Smak zaskoczył nawet mnie, więc uwaga ten chlebek uzależnia😊

Potrzebne skladniki :

&-3 banany
&-jedno jajko
&-75 g rostopionego masła
&- łyżeczka sody
&-octu jablkowego
&- łyżeczka prawdziwej wanilii
&-1i 1/2 szklanki mąki u mnie były to ryżowa, owsiana i kokosowa wszystkie bezglutenowe w równych porcjach
&-szczypta soli
&-1/3 szkl inuliny, bądź innego dozwolonego slodzidła jak np Stevia

Przygotowanie :

Rozgniatamy widelcem banany, dodajemy lekko rozstrzepane jajko,inulinę, wanilię, masło, sól, na koniec dodajemy mąkę, sodę i ocet. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wysmarowaną masłem i posypane bułką tartą (bez glutenu).
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy 50/60 min, do tak zwanego suchego patyczka.
Po upieczeniu zostawiamy w foremce do wystygniecia.
Osoby które mogą jeść gluten mąki bezglutenowe mogą zastąpić zwykłą mąką pszenną.
Chlebek jest tak pyszny że obawiam się że nie poleży za długo.
Życzę Wam więc smacznego.
Pozdrawiam
Bożena

Bożena

Witam . Nazywam się Bożena Krasoń , jestem certyfikowanym dietetykiem, promotorem zdrowia i naturoterapeutą. Moją pasją jest gotowanie,jak również promowanie zdrowego stylu życia. Jestem autorką dwóch e-booków w tym temacie. Prywatnie jestem matką, żoną i babcią cudownej ośmioletniej Michaliny.. Jeżeli tu jesteś to znaczy, że masz ochotę na zmiany i to jest dobre miejsce dla Ciebie. Jest mi ogromnie miło Cię gościć i może nawet uda mi się zaszczepić w Tobie małe zmiany? Pozdrawiam serdecznie.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *