Ptasie gnazda

Moi drodzy bardysid cieszę że moje przepisy tak Wam przypadają do gustu.Jestem szczęśliwa że macie ochotę wypróbować i posmakować.Serdecznid Was zachęcam do dzielenia się opinią,komentowania wyrażenia swoich opinii.
Dzisiaj padło na ptasie gniazda, które robię dość często, gdyż bardzo je lubię.A oto dla Was przepis 😊

Składniki:

✓ 3 jajka
✓ sól.

Przygotowanie:

Oddzielamy białko od żółtek . Żółtka układamy delikatnie na talerzu uważając by się nie rozpłynęły.Bialko wybijamy do garnka dodajemy odrobinę soli i ubijamy na sztywną pianę.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy łyżką białko tworząc trzy gniazda.Do nagrzanego piekarnika ( temperatura 220 stopni) wystawiamy blaszkę i pieczemy około 4/5 min .
Obserwujcie koniecznie , gdyż każdy piekarnik inaczej piecze.Gdy gniazda będą lekko zarumienione wyciągamy blaszkę i w środek wkładamy żółtko.Wstawiamy spowrotem do piekarnika i pieczemy kolejne 2/3 min,tak by żółtko pozostało lejące.Po tym czasie wykładamy na talerz ozdabiamy według upodobań i serwujemy ciepłe.Na zimno smakują też dobrze 😉.

Życzę smacznego.
Pozdrawiam

Bożena

Bożena

Witam . Nazywam się Bożena Krasoń , jestem certyfikowanym dietetykiem, promotorem zdrowia i naturoterapeutą. Moją pasją jest gotowanie,jak również promowanie zdrowego stylu życia. Jestem autorką dwóch e-booków w tym temacie. Prywatnie jestem matką, żoną i babcią cudownej ośmioletniej Michaliny.. Jeżeli tu jesteś to znaczy, że masz ochotę na zmiany i to jest dobre miejsce dla Ciebie. Jest mi ogromnie miło Cię gościć i może nawet uda mi się zaszczepić w Tobie małe zmiany? Pozdrawiam serdecznie.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *