Schab gotowany

Witam na moim skromnym blogu.Ponieważ wczoraj już miałam możliwość posmakowania mojego schabu gotowanego dwa razy po 5 minut, chcę zostawić Wam przepis, do świąt jeszcze jest czas więc jego smak możecie już spróbować w święta.
Polecam szczególnie jako wędlinę do pieczywa,ale równie dobrze smakuje na ciepło.

Składniki:

✓  1 kg schabu
✓  2 łyżki majonezu
✓ 1 łyżka soli
✓ 3 duże ząbki czosnku
✓ przyprawy – zioła jakie lubicie ( majeranek,pieprz,pieprz ziołowy,oregano, liść laurowy,rozmaryn etc)
✓ garnek
✓ woda Ile wystarczy ( około 2 litrów)

Przygotowanie:

Do garnka dajemy wszystkie przyprawy,kroimy czosnek na drobne kawałki, dodajemy majonez wszystko mieszamy i dolewamy wodę.
Schab wkładamy do wody z przyprawami i zostawiamy na całą noc.Im dłużej leży w przyprawach tym bardziej naciągnie przyprawami i będzie bardziej aromatyczny.
Rano stawiamy garnek na gaz i gotujemy 5 min ,po czym wyłączamy gaz i zostawiamy schab do wystygnięcia,gdy wystygnie powtarzamy proces włączamy gaz i gotujemy kolejne 5 min ,po czym wyłączamy i zostawiamy do wystygnięcia.
Gdy nasz schab już wystygł wyciągamy go z przypraw i kroimy na cienkie plasterki.
Gwarantuję że smakuje wybornie.
Świadkiem jest moją wnuczka, która za mięsem nie przepada a ten schabik wcina z apetytem.
Zatem życzę i Wam smacznego i czekam na Waszą opinię.

Pozdrawiam serdecznie.

Bożena

Bożena

Witam . Nazywam się Bożena Krasoń , jestem certyfikowanym dietetykiem, promotorem zdrowia i naturoterapeutą. Moją pasją jest gotowanie,jak również promowanie zdrowego stylu życia. Jestem autorką dwóch e-booków w tym temacie. Prywatnie jestem matką, żoną i babcią cudownej ośmioletniej Michaliny.. Jeżeli tu jesteś to znaczy, że masz ochotę na zmiany i to jest dobre miejsce dla Ciebie. Jest mi ogromnie miło Cię gościć i może nawet uda mi się zaszczepić w Tobie małe zmiany? Pozdrawiam serdecznie.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *