Karczochy w oliwie

Karczochy.
Właśnie zaczął się sezon na karczochy, które uwielbiam i mogę je jeść przyrządzone na różne sposoby.
Jednak na zimę przygotowuję do słoików zalane oliwą z oliwek jedne robię z czosnkiem a drugie z ostrą papryczką.
Trzeba trochę przy nich popracować ale uwierzcie warto.
Zostawię Wam mój przepis może będziecie mieli ochotę spróbować.

Składniki

✓ karczochy
✓. Cytryny
✓ czosnek
✓ małe ostre papryczki
✓ pietruszka
✓ oliwa z oliwek.
✓ sól
✓ ocet jabłkowy

Przygotowanie

Najpierw obieramy karczochy z twardej części kwiatu pozostawiając samo serce karczocha.
Kolejno wrzucamy opłukane karczochy do której dodajemy cytryny.(2 kg karczochów już obranych)
U mnie 4 cytryny, które kroję na części wyciskam sok i wrzucam resztę do karczochów (skórkę)
Dodaje sól ( 1 łyżka) i gotuję do miękkości.
Wykładam na ściereczkę by ociekły z wody.
Do słoika na spód daję czosnek ( jeżeli z papryczką to papryczkę),listki pietruszki i układam przekrojone na pół karczochy układając dość ciasno.
Czosnek i pietruszkę daję jeszcze w połowie słoika i na sam koniec.
Gdy wszystko już ułożone i słoik zapełniony dodaję łyżkę octu i zalewam oliwą z oliwek.
Tak przygotowane miga stać przez całą zimę w ciemnym i chłodnym miejscu.
Teraz to już tylko możemy się zajadać.

Życzę smacznego.

Pozdrawiam serdecznie.

Bożena

Bożena

Witam . Nazywam się Bożena Krasoń , jestem certyfikowanym dietetykiem, promotorem zdrowia i naturoterapeutą. Moją pasją jest gotowanie,jak również promowanie zdrowego stylu życia. Jestem autorką dwóch e-booków w tym temacie. Prywatnie jestem matką, żoną i babcią cudownej ośmioletniej Michaliny.. Jeżeli tu jesteś to znaczy, że masz ochotę na zmiany i to jest dobre miejsce dla Ciebie. Jest mi ogromnie miło Cię gościć i może nawet uda mi się zaszczepić w Tobie małe zmiany? Pozdrawiam serdecznie.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *