Pak Choi na ostro

 

Zastanawiam się czy wiecie co to jest Pak Choi i jakie właściwości zdrowotne posiada.Pierwszy raz jak usłyszałam tą nazwę to miałam mieszane uczucia ,zwłaszcza że można było kupić tylko w klepie dla chińczyków.A że ze mnie człek ciekawy to poszłam i kupiłam żeby wypróbować i wiecie co dobrze zrobiłam ,bo bardzo je polubiłam i teraz kupuję często i robię na różne sposoby ,a dzisiaj przedstawię Wam jeden z nich.

Pak Choi – kapusta chińska

Niesamowite właściwości zdrowotne

  • działanie ochronne  przeciwnowotworowe
  •  zmniejsza stany zapalne
  • obniża ciśnienie krwi
  • ułatwia utratę masy ciała

Pak Choi zawiera wysoką wartość witamin A i C ,jak również witaminy K

To jedno z niewielu warzyw zawierające selen,który pomaga odtruwać organizm.Zawiera też potas,witaminę b6.,kwas foliowy,cynk ,fosfor,mangan miedż i sód.

Spożywanie regularne tej kapusty może mieć wpływ na

  • poziom cukru we krwi
  • obniżenie glukozy we krwi
  • obniżenie stanów zapalnych spowodowanych chorobami autoimmunologicznymi
  • wspierającym pamięć i zdolność do uczenia się.

 

żeby nie zanudzać Was powiem krótko ,jedzcie na zdrowie i wypróbujcie mój przepis

 

duszona pak choi

 

składniki

  • 1kg kapusty pak choi
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory czerwone
  • 1 cm imbiru
  • kilka plasterków ostrej papryczki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

przygotowanie

Kapustę myjemy bardzo dokładnie i kroimy na cztery części.Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę,drobno posiekany czosnek,starty imbir i kilka plasterków ostrej papryczki-podsmażamy.

Dodajemy kapustę pak choi ,podlewamy odrobiną wody i dusimy wszystko razem na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut.

Pomidory myjemy,obieramy ze skórki i dodajemy do kapusty dusząc do miękkości. Doprawiamy solą do smaku i gotowe.

Podajemy na ciepło samo lub z mięsem.

 

życzę smacznego.

Pozdrawiam serdecznie .

Bożena

 

 

 

Bożena

Witam . Nazywam się Bożena Krasoń , jestem certyfikowanym dietetykiem, promotorem zdrowia i naturoterapeutą. Moją pasją jest gotowanie,jak również promowanie zdrowego stylu życia. Jestem autorką dwóch e-booków w tym temacie. Jestem również pasjonatką gotowania i dobrej kuchni polskiej i włoskiej,prowadzę fp Jedz kolorowo żyj zdrowo ,gdzie pokazuję i zarażam miłością do gotowania. Prywatnie jestem matką, żoną i babcią cudownej ośmioletniej Michaliny.. Jeżeli tu jesteś to znaczy, że masz ochotę na zmiany i to jest dobre miejsce dla Ciebie. Jest mi ogromnie miło Cię gościć i może nawet uda mi się zaszczepić w Tobie małe zmiany? Pozdrawiam serdecznie.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *