Nadziewana cukinia z piekarnika

Dzis proponuje Wam cukinie nadziewaną warzywami i zapiekanaw piekarniku.

Danie smaczne i bardzo zdrowe,a jednocześnie łatwe do przygotowania.

Tradycyjnie używamy prawie zawsze cukinię podłużną , tym razem mój wybór  padł na okrągłą.

Spodobał mi się jej kolor,a ponieważ nie jadłam nigdy czas najwyższy by to zmienić.

Tak oto powstała moja dietetyczna cukinia 😊.

 

Składniki

 

✓  3 okragle cukinie

✓  warzywa według  gustu u mnie było – por , marchew, papryka, czerwona cebula

✓ ząbek czosnku

✓  3 pomidorki koktajlowe

✓  przyprawy – sol pieprz

 

Przygotowanie

Myjemy cukinie ,odcinamy czubek z ogonkiem tak by można bylo go wykorzystać do przykrycia.

Łyżeczką usuwamy środek.

Warzywa ktoimyw kostke lub paski cienkie.

Część środka cukini miksujemy razem z pomidorkami i czosnkiem  doprawiajac do smaku.

Tak przygotowane cukinie wypełniamy częściowo przygotowanym  sosem i wkładamy nasze warzywa.

Przykrywamy odciętymi wcześniej czubkami i wystawiamy do piekarnika.

Piekarnik ustawiłam na 220 stopni i pieklam 30 min.

Wyszly bardzo dobre , więc polecam serdecznie.

Pozdrawiam

Bożena.

 

A jeżeli spodobał Ci się przepis i wypróbujesz koniecxkon daj znac 😊

 

Bożena

Witam . Nazywam się Bożena Krasoń , jestem certyfikowanym dietetykiem, promotorem zdrowia i naturoterapeutą. Moją pasją jest gotowanie,jak również promowanie zdrowego stylu życia. Jestem autorką dwóch e-booków w tym temacie. Prywatnie jestem matką, żoną i babcią cudownej ośmioletniej Michaliny.. Jeżeli tu jesteś to znaczy, że masz ochotę na zmiany i to jest dobre miejsce dla Ciebie. Jest mi ogromnie miło Cię gościć i może nawet uda mi się zaszczepić w Tobie małe zmiany? Pozdrawiam serdecznie.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *