Domowy chleb

 

 

Najlepszy  zawsze  i  bez   wyjątku  chleb  pieczony  w   domu.

Pamiętam  jako  mała  dziewczynka  obserwowałam  moją  mamę  ,jak  piekła  chleb,był  tak  smaczny  że   jeszcze  dzisiaj  czuję  jego  smak   i  zapach.

Nawet   gdy  był  już  bardzo   twardy   moczyłam   go   w  ciepłym   mleku   i  nadal   smakował   wyjątkowo.

Nie   miałam   okazji   poznać   przepisu   i   nigdy   nie  odtworzyłam   tego   smaku  , mimo   wszystko   moje   chlebki   uważam   za  całkiem    smaczne   i  udane  .

 

Ten  chleb   upiekłam   dziś  rano   ,a  że  sytuacja   trudna   i  wymaga  się  od  nas  pozostania   w   domu  , więc   myślę   że   przyda   Wam   się   przepis   i  dzięki   niemu   będziecie   piec  chleb   i  pozostaniecie   w  domach.

Jest  łatwy  i  szybki   w   realizacji  więc   zależnie   od   ilości  osób   możecie   piec  go  nawet  co  dwa  dni.

 

 

Składniki

Z   podanej    porcji  wychodzi    jeden   chlebek  ,można     porcje   podwoić     i   upiec   dwa.

 

  • 500 g  mąki  / u mnie  była  to  grani  teneri   tipo 1 ,  ale może  być  każda  inna  zależnie  od  rodzaju  chleba  jaki   chcecie  uzyskać/
  • 3  łyżki  oliwy  z  oliwek
  • 1 łyżeczka  soli  / płaska/
  • 1 łyżka  cukru
  • 25 g drożdży
  • 400 ml  letniej  wody
  • dodatkowo  masło  do  wysmarowania  blaszki i odrobina  mleka  ,oraz  nasion  słonecznika

Przygotowanie

 

Do miski  dajemy  drożdże  ,cukier,   ciepłą  wodę  oraz  .  Wszystko  mieszamy   do  rozpuszczenia   drożdży

Następnie  dodajemy  mąkę  ,sol  ,  olej    i   mąkę  i   mieszamy  wszystko  drewnianą   łyżką  aż  do  połączenia   składników.

Tak   przygotowane   ciasto   przykrywamy  ściereczką  i  odstawiamy   w   ciepłe  miejsce   na  30 -50 min

Ciasto  pięknie   wyrośnie.

 

 

Po tym  czasie   keksówkę   smarujemy   masłem   i  obsypujemy   mąką.

Ciasto   wykładamy   na   blat   dobrze  posypany   mąką  i  nadajemy   kształt   podłużny.

Ciasto   jest   klejące   i  dość   luźne  ale  takie   ma  być   ,bo   dzięki   temu   wyrośnie   i  będzie   puszysty.

Ciasto   wkładamy   do  keksówki   smarujemy   wierzch  lekko  mlekiem   i  posypujemy  słonecznikiem.

 

Pieczemy   około   40  min   w  temperaturze   180  stopni  ,grzanie  góra  -dół.

Chleb   wkładamy   do  nagrzanego  już  piekarnika.

Upieczony  chleb  jeszcze   gorący  i  stawiamy   na  kratce   do  wystygnięcia.

Życzę   udanych   wypieków  i  smacznego .

 

Pozdrawiam

Bożena.

 

Bożena

Witam . Nazywam się Bożena Krasoń , jestem certyfikowanym dietetykiem, promotorem zdrowia i naturoterapeutą. Moją pasją jest gotowanie,jak również promowanie zdrowego stylu życia. Jestem autorką dwóch e-booków w tym temacie. Prywatnie jestem matką, żoną i babcią cudownej ośmioletniej Michaliny.. Jeżeli tu jesteś to znaczy, że masz ochotę na zmiany i to jest dobre miejsce dla Ciebie. Jest mi ogromnie miło Cię gościć i może nawet uda mi się zaszczepić w Tobie małe zmiany? Pozdrawiam serdecznie.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *